Avondeten Lunch Tussendoortjes

5x recepten met courgette

Als er iets is wat ik vroeger niet at dan was het courgette. Toen ik zelf begon met koken wist ik dan ook totaal niet wat ik met een courgette kon maken. Inmiddels weet ik deze groente veelzijdig te gebruiken. Eerder schreef ik al het artikel ‘5x wat te doen met een avocado’. Vandaag dus een soortgelijk artikel van recepten met courgette. Wie weet zit er iets tussen wat je nog niet eerder gemaakt hebt en kun je wat inspiratie opdoen.

Courgettespaghetti

Vrijwel iedereen kent deze spaghetti gemaakt van courgette inmiddels wel. Je kunt het zelf maken maar tegenwoordig kun je het ook kant-en-klaar kopen. Vervang pasta eens door deze courgettespaghetti. Je gerecht bevat dan minder koolhydraten en zit boordevol groenten. Lekker in combinatie met een tomatensaus maar ook met groene pesto is het een aanrader.

Gevulde courgette

Deze manier om courgette te bereiden is onmisbaar tussen de recepten met courgette. Verwijder de zaadjes van de courgette en vul de courgette vervolgens met gebakken (vegetarisch) gehakt, gebakken groenten (bijvoorbeeld paprika, ui en knoflook) en strooi er geraspte kaas overheen. Zet de courgette 20-30 minuten in de oven op 180 graden Celsius (afhankelijk van het formaat van de courgette) en klaar is je avondmaaltijd.

Brownies met courgette

Brownies met courgette erin, zonder dat je dat proeft! Ik maakte dit recept twee jaar geleden en deelde het op mijn blog. Hier kun je het volledige recept terugvinden.

Courgette plaattaart

Ik kwam dit voor mij nieuwe gerecht tegen op Instagram en ik ben meteen de keuken ingedoken. Er zijn ontzettend veel manieren om deze plaattaart te maken. Ik heb een recept van Pauline (Uit Pauline’s Keuken) gebruikt.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd 2 courgettes in dunne plakken (of gebruik courgettespaghetti zoals ik heb gedaan). Doe ze in een kom, voeg een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe en laat het even staan. Hak een handje verse basilicum, een handje verse bieslook en een teentje knoflook fijn. Meng dit door 250 gram ricotta. Voeg de zeste van 1 citroen toe (alleen het gele gedeelte van de schil) en breng de ricotta op smaak met peper en zout. Rol vervolgens een rol vers bladerdeeg uit en maak met een mes een lichte inkeping op ongeveer 1 cm vanaf de rand. Dit zorgt ervoor dat de randjes opbollen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Besmeer de plaattaart met de kruidenricotta en verdeel hierover de plakjes courgette. Ik strooide er daarna nog wat geraspte kaas overheen. Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Courgette frittata

Een frittata is een kruising tussen een omelet, pizza en pannenkoek. Het wordt gemaakt van allerlei ingrediënten maar de basis bestaat vrijwel altijd uit eieren, groenten en kaas. Ik probeerde een variant uit met courgette (Allerhande). En dit smaakte heerlijk.

Je mengt 6 middelgrote eieren met 2 el kraanwater en 50 gram . Snijd 15 gram verse basilicum in reepjes en voeg dit toe. Snijd 3 courgettes in blokjes van 1 cm. Bak de courgette blokjes met 1 teen uitgeperste knoflook in een pan met olie 3 minuten op hoog vuur. Voeg peper en zout toe. Schenk het eimengsel over de courgette in de pan. Bak de frittata 6 minuten op middelhoog vuur met een deksel op de pan. Leg een groot bord op de pan en draai de frittata om. Doe nog een beetje olie in de pan en laat de frittata omgekeerd in de pan glijden. Bak de frittata in nog 5 minuten gaar.

Welke recepten met courgette ga je zeker een keer maken? Laat het me weten!

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.