CHRISTMAS: Kerststad Valkenburg

2

Ik bedacht me ineens iets. Ik woon in Valkenburg aan de Geul. Misschien wel de meest toeristische plek in Limburg in december. Waarom zou ik daar geen blog over schrijven? Een nieuw blog over mijn woonplaats in kerstsferen IT IS!

De kerstmarkten van Kerststad Valkenburg zijn open van halverwege november tot en met 23 december. Nu vraag je je misschien af: starten ze niet een beetje vroeg? Half november ben ik nog lang niet met kerst bezig. Ik begin dan meestal net pas te denken aan Sinterklaas. Maar er komen vanaf half november al echt veel toeristen op af (de kerstmarkten trekken zo’n 125.000 bezoekers per jaar!).

Ook al ben ik vaker naar de kerstmarkten in Valkenburg geweest. Elk jaar kriebelt het toch om even een kijkje te nemen. Om de drukte te vermijden koos ik voor een maandagavond (doordeweeks open tot 20.00 uur) in november. In de weekenden is het in het centrum net een mierenhoop van mensen en loop je voetje voor voetje door de kerstgrotten. Niet echt fijn. Maar op een maandag avond is het lekker rustig.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot vind ik het mooiste. Een entreekaartje kost 5 euro. Als je op je gemak loopt en kijkt, doe je er ongeveer één uur tot anderhalf uur over (als het druk is waarschijnlijk wat langer).

1

8

Bij de ingang van de grot word je meteen met het kerstgevoel overgoten. Overal lampjes, kerstbomen en andere kerstdecoraties. Zodra je naar binnen loopt wordt dat kerstgevoel alleen maar meer. Kraampjes met tassen, schoenen, speelgoed, kerstspulletjes, parfum, kleding maar ook met chocolade, wijn, olijfolie en kazen wisselen elkaar af. De kraam met kazen was mijn favoriet (ik ben dol op kaas!). Alles mocht geproefd worden en dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Uiteindelijk kocht ik een heerlijke kaas met kruiden (helaas geen foto van).

7

6

5

Bij een kraampje met noten en nougat kocht ik nog meer lekkers. Halverwege de grot kun je eventueel een pauze nemen om bijvoorbeeld een lekkere warme chocolademelk met slagroom te nuttigen op het terras in de grot. Houdt er rekening mee dat in de weekenden door de drukte hier zelden een plek te bemachtigen is. Er zijn ook veel kraampjes te vinden waar je (warme) broodjes, reifkoeken, wafels, oliebollen en nog veel meer kunt eten.

Je moet er van houden maar naar mijn mening is deze kerstmarkt elk jaar wel een bezoekje waard. Al is het maar om in de kerstsfeer te komen. Naast de kerstmarkt in de gemeentegrot zijn er nog andere kerstactiviteiten te beleven in Valkenburg:

 • Kerstmarkt Fluweelengrot: in deze grot is de andere kerstmarkt te vinden. Wil je beide kerstmarkten bezoeken, dan krijg je korting op de totaalprijs.
 • Christmas Parade: elke woensdagavond om 19:00 uur en zaterdagavond om 19:30 uur vindt deze kerstparade plaats. Een leuke stoet met praalwagens, veel lampjes, verklede kinderen en natuurlijk de kerstman!
 • Magisch Zand kerststal: de grootste Europese zandsculpturen kerststal. Te bezoeken in de Wilhelminagrot.
 • Kerst in Mergelrijk: een kerstgrot met mergelkunst.
 • Route D’amuse: een gezellig wandeling door het mooie valkenburg met 5 tussenstops voor het proeven van heerlijke amuses.
 • Santa’s Village: een kleine kerstmarkt in de openlucht, met chalets die allerlei kerstartikelen en eten verkopen. Ook de zingende kerstboom en de kerstman kun je daar bezoeken.

Naar welke kerstmarkt gaan jullie graag? 

Liefs,
Michelle

 

Tagged

4 gedachten over “CHRISTMAS: Kerststad Valkenburg

 1. Weer een mooie blog van mijn allerliefste huisgenootje Chelly!!!! Ik krijg steeds meer zin in de kerstdagen! En ik weet nu al dat zeker het eerste deel van 2015 voor mij eat clean wordt na al het lekkers dit jaar 😉 Maar nu eerst genieten van de gezellige tijd en de feestjes die nog komen gaan deze maand 😉 It’s almost your birthday!!!!! xxx

  1. Thanks meid! Deze maand nog genieten en vanaf januari weer knallen! 😉 xxx

 2. Heel mooi deze blog. Ik denk dat ik,maar eens ga kijken.

  1. Dankje! Veel plezier als je een kijkje gaat nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: