Persoonlijke gezondheid

Lazy Fitgirl Methode update week 5

Vandaag een update van de vijfde week van de lazy fitgirl methode. Een drukke week want Sinterklaasavond stond voor de deur. Ik had me er in ieder geval erg op verheugd. We eten als traditie altijd mosselen met friet (een echte BG voor mij!). En later op de avond kregen we snoepgoed. Toen raakte ik een beetje in paniek. Ik zag iedereen ervan eten en toen heb ik ook iets genomen. Het was niet gepland maar ik heb er geen spijt van gehad. De dag erna ben ik meteen weer naar gezond gewisseld. Dit zijn wel echt leermomenten voor mij. In de update vandaag lees je welke eetswitch ik heb doorgevoerd en welke weekopdrachten ik gemaakt heb.

Eetswitch 4: Meer groenten en plantaardige eiwitten

Om gedurende de dag veel beter verzadigd te zijn is het goed om meer groenten en eiwitten te eten. Ik ben rauwkost gaan toevoegen aan mijn lunch. En bij het avondeten probeer ik minimaal 300 gram groenten te eten. Sinds ik dit doe heb ik gemerkt dat ik ook echt langer vol zit. Daardoor snack ik minder. Anki adviseert ook om vooral plantaardige eiwitten te eten. Nu eet ik sowieso al geen vlees meer. Maar ik heb dit nooit vervangen door iets anders. Het toevoegen van peulvruchten aan mijn voedingspatroon is een echte eetswitch geweest. En ik vind het nog steeds moeilijk om te bepalen waar ik dit aan toevoeg omdat het naar mijn mening soms de smaak erg verandert. Maar onlangs voegde ik kikkererwten toe aan de nasi. Het was een beetje gek maar smaakte prima. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Naast groenten en peulvruchten zitten er ook veel eitwitten in bonen, noten, zaden en tempeh.

Anders omgaan met emoties

Ik ga niet anders eten als ik verdrietig ben, maar wel als ik stress heb. Dit accepteren is de eerste stap. In de lazy fitgirl methode geeft Anki een actieplan om anders om te gaan met emoties. Heb je een keer een eetbui, oordeel dan niet. Niks is verpest want je bent niet op dieet. Maar probeer er wel achter te komen waar de behoefte aan eten op dat moment vandaan komt. Is de emotie duidelijk dan kun je leren hier anders mee om te gaan. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk is het een proces en dit verander je niet van de ene op de andere dag. Wel zijn de tips van Anki heel fijn om met dit proces aan de slag te gaan.

Gezonde gewoontes bepalen

De grote vraag bij iedere nieuwe poging om af te vallen: Hoe houd je gezonde gewoontes nu wél vol? Door van de gezonde keuzes een gewoonte te maken (automatische piloot). Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in de pauze op het werk. Of het eten van rauwkost bij de lunch. Het veranderen van je levensstijl is eigenlijk niets anders dan je automatische piloot in stapjes aanpassen.

Met Sinterklaasavond was week vijf toch wel een uitdaging. Ik heb me gelukkig meteen herpakt. Nu ik dit weet heb ik een beter gevoel over de kerstdagen. Nog één week te gaan van de lazy fitgirl methode!

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.