Persoonlijk

Opruimen met Marie Kondo | 1. Kleding

Begin januari las ik het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo. De eerste categorie waarmee Marie zegt dat je moet beginnen is kleding. Ik begon vol enthousiasme met opruimen en trok mijn kledingkast open. Vandaag een update over hoe het opruimen van mijn kleding is verlopen.

Alle kleding verzamelen

Volgens de KonMari methode moet je eerst al je kleding verzamelen en op een hoop bij elkaar leggen. Vaak is het een shock voor mensen omdat deze manier ervoor zorgt dat je ineens ziet hoeveel kleding je hebt. Ik heb dit ook gedaan maar mijn shock was niet zo groot. Vorig jaar bracht ik namelijk al twee vuilniszakken met kleding naar de kringloopwinkel. Toch had ik nog aardig wat kleding over. Zoals de methode omschrijft, pakte ik kledingstuk voor kledingstuk vast en bepaalde ik of ik er blij van werd of niet. Dit ging vrij vlot en op die manier vulde ik weer twee vuilniszakken. Toen ik hiermee klaar was viel me iets in: ik had niet alle kleding verzameld. Op zolder stonden nog drie dozen met zomer- en skikleding. Nu moest ik het hele proces dus weer doorlopen. De moed zakte me in de schoenen. Een dag later ging ik toch weer verder en het lukte me alle kledingstukken uit te zoeken. En nog een extra vuilniszak met kleding kon naar de kringloopwinkel.

Alles netjes opbergen

Als je alle kleding doorlopen hebt, moet alles natuurlijk ook weer de kast in. Ik heb ervoor gekozen veel kleding op hangers te hangen en alles op kleur te sorteren. Dit oogt meteen overzichtelijk. Mijn topjes en broeken vouw ik volgens de KonMari methode op. Ze nemen daardoor minder plek in beslag. Ik deel een kleine kledingkast met mijn man dus mijn plek is beperkt. De zomer- en skikleding ligt nog steeds op de zolder. Maar wel overzichtelijk opgeborgen in doorzichtige opbergdozen en klein gevouwen.

Stiekem opruimen in andere categoriën

Ik ben zo enthousiast over opruimen (ik vind het écht leuk om te doen) dat ik meteen alles in huis onder handen wil nemen. Dit is dan ook mijn valkuil. Want op die manier rond je niks af en stagneert het opruimen op een bepaald moment. Hier moet ik dus echt op letten.

Mijn tijd is beperkt en daarom gaat het opruimen niet zo snel. Maar ik wil alle categoriën van Marie Kondo doorlopen dit jaar. Ik zal dan ook regelmatig updates delen over hoe het opruimen verloopt. Wil je ook een opgeruimder huis? Doe dan met mij mee!

Liefs, Michelle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.