Persoonlijk

PLANNING | Mijn Bullet Journal

Ik hield als tiener op de middelbare school echt alles bij in mijn agenda. Van uitjes met vriendinnen tot afspraakjes met mijn toenmalige vriendje en schema’s met een planning van mijn huiswerk. Ik plakte foto’s en zelfs bioscoop kaartjes in mijn agenda.

Tegenwoordig gebruiken veel mensen de agenda van hun mobiele telefoon om afspraken en herinneringen in op te slaan. Ik heb dit in het begin (jaren geleden) ook geprobeerd maar ik miste mijn papieren agenda. Ik hou van het overzicht en het afstrepen van een afgeronde taak (het liefst met een gekleurde markeerstift) geeft me een goed gevoel. De afgelopen jaren heb ik rond gelopen met zowel een papieren agenda als notitieboekjes in mijn tas om alles in bij te houden. Vele verschillende boekjes is niet overzichtelijk en het gesleep ermee is niet handig.

Nu kwam ik een aantal maanden geleden een planner tegen waar ik helemaal enthousiast van werd: een bullet journal. Ik bestelde hem meteen bij de boekhandel en kort daarna ging ik ermee aan de slag. In dit artikel laat ik je zien wat een bullet journal is en hoe je hem kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt er je eigen creativiteit volledig in kwijt.

Wat is een bullet journal?

In een bullet journal kun je systematisch je afspraken en to-do-lijstjes ordenen. Het wordt ook wel ‘Het analoge systeem van het digitale tijdperk’ genoemd. Een bullet journal heeft ruitjes papier of papier met stippen (deze variant heb ik). Sommige mensen gebruiken gelinieerd papier maar dit vind ik persoonlijk niet echt handig. Daarnaast heb je alleen nog een pen nodig (ik gebruik de fineliners van de Hema). Uiteraard kun je ook creatiever te werk gaan en kleurpotloden, washi tape of handlettering gebruiken. Zoek eens op Instagram met #bulletjournal en je ziet de leukste creaties!

Om mijn bullet journal overzichtelijk te houden, maak ik gebruik van de volgende onderdelen:

Jaarkalender

Deze stond al gedeeltelijk voorgedrukt in mijn bullet journal toen ik hem kocht. Ik heb handlettering gebruikt om de maanden te schrijven. Verder doe ik niet heel veel met de jaarkalender. Alleen als ik bijvoorbeeld moet opzoeken hoeveel weken het nog duurt tot een bepaalde datum of op welke dag een bepaalde datum valt, gebruik ik de jaarkalender.

Legenda

Heel handig en ook volledig door jezelf in te richten, is de legenda (ook wel Key genoemd). Je gebruikt icoontjes voor elke soort taak/afspraak. Ook kun je uitwerken hoe je de status van een bepaalde taak wilt weergeven: in behandeling, afgerond, geannuleerd of verplaatst.

Jaaroverzicht

In het jaaroverzicht (future log) zet ik in grote lijnen belangrijke afspraken, evenementen en feestdagen. Uitgesplitst per maand met een kalender erbij.

Maandoverzicht

Dit overzicht gebruik ik veel. Ik ben wel nog zoekende naar welke layout ik het fijnste vind. In april, mei en juni heb ik per dag de afspraken in de ochtend, middag en avond opgeschreven met daarnaast een lijst van dingen die ik nog moest doen die maand. Na twee maanden vond ik dit voor een maandoverzicht eigenlijk teveel informatie dus voor juli heb ik iets nieuws geprobeerd (zie tweede foto hieronder). Een overzicht waarin ik globaal mijn belangrijkste afspraken op schrijf. Tot nu toe bevalt het wel. Het is in ieder geval heel fijn dat je de layout op elk gewenst tijdstip kunt veranderen.

De Habit Tracker

Dit zegt je misschien niets maar het is leuk om achteraf mee terug te blikken op een maand. De habit tracker is er om je gewoontes in bij de houden. Zelf kies je een aantal gewoontes die voor jou belangrijk zijn om regelmatig – of soms het liefst dagelijks – te doen. Daarna houdt je per onderdeel bij of je het ook echt hebt gedaan. Hieronder zie je mijn habit tracker van de maand april. Ik ben dus maar één keer gaan hardlopen en een nacht van minimaal acht uur was zeldzaam. Ook lezen is er niet echt van gekomen. Dit zijn voor mij dus aandachtspunten voor de volgende maand.

Weekoverzicht

Als ik voorheen een agenda kocht, was dat er altijd een met weekoverzichten. Niets zo fijn dan in één oogopslag zien wat er de hele week op de planning staat. Ook met de layout van de weekoverzichten ben ik nog aan het stoeien. Ik heb een aantal maanden dagplanningen gemaakt zoals hieronder weergegeven. Toch miste ik iets. Dus ik ben in juli overgegaan op een ander weekoverzicht. Hier zitten nog steeds dagplanningen in maar daarnaast heb ik een gedeelte voor een weekly to-do-list, mijn workouts en een mealplan.

Dit is op dit moment mijn manier van plannen en organiseren. Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt. Heb je ook nog een papieren agenda of leg je toch alles digitaal vast? 

Liefs,
Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.