PROJECT: Healthy nutrition #1

Project healthy nutrition

Omdat mijn voeding de laatste maanden erg slecht is geweest, wist ik meteen wat mijn nieuwe project zou worden. Juist: gezonder eten!

Via mijn sportschool kwam ik terecht bij een sportvoedingscoach. Na een intake gesprek was ik meteen positief. Een week lang hield ik elke dag bij wat ik at en dronk. Daarvan heeft mijn sportvoedingscoach een analyse gemaakt met alle voedingswaarden, vitamines en mineralen die ik daadwerkelijk binnen krijg. En de resultaten vond ik toch wel schokkend.

Ik bleek namelijk te weinig te eten (gemiddeld per dag maar 1250 kcal!). Ook kreeg ik te veel verzadigd vet binnen en een aantal vitamines en mineralen juist weer te weinig. Suiker daarentegen at ik niet teveel (iets waar ik ook altijd op gelet heb).

Hoewel ik door de jaren heen steeds meer over voeding te weten ben gekomen, was bovenstaande voor mij totaal nieuw. Na deze schokkende resultaten heeft mijn voedingscoach me uitleg gegeven en de juiste handvaten aangereikt om te beginnen met een andere, gezonde manier van eten.

Langzaam heb ik de afgelopen weken mijn calorie inname verhoogd. Iets wat ik heel moeilijk vond omdat mijn lichaam aan de hoeveelheden moest wennen. Ik zit nu ongeveer op 1500/1600 kcal per dag. Uiteindelijk wil ik naar de 1900 kcal. De calorieën verdeel ik over koolhydraten (50%), vetten (30%) en eiwitten (20%). Ik let er wel op dat ik gezonde koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta) en onverzadigde vetten (bijvoorbeeld noten, vette vis en olijfolie) eet.

Een ander, heel belangrijk element van gezonde voeding is variatie. Ik dacht altijd alle vitamines en mineralen binnen te krijgen als ik maar elke dag groente en fruit at. Dat is niet het geval als je bijna elke dag hetzelfde eet (ik at vaak appels en vrijwel elke dag havermout). Je lichaam moet getriggerd worden met dagelijks verschillende maaltijden en voedingsmiddelen.

Om dit allemaal bij te houden heb ik persoonlijk gekozen om mijn voeding te tracken via de app ‘My fitness pall’. Hierdoor houd ik het overzichtelijk.

Naast de gezonde voeding sport ik drie keer in de week (2x krachttraining, 1x cardio) en drink ik vrijwel geen alcohol (maar vooral veel water).

Een aantal eerste ervaringen op een rijtje:

  • De eerste week had ik het ontzettend koud. Dit is een teken dat mijn lichaam zich aan het aanpassen is aan de ‘nieuwe’ voeding.
  • Na een week voelde ik me al fitter.
  • Gezond eten went snel.
  • De trek in ongezond eten wordt minder.
  • Veel water drinken vind ik moeilijker dan gezond eten.

Inmiddels heb ik de eerste meting al gehad. Ik ben in vier weken 3,6 kg afgevallen :-). Ik ben in vet en (helaas ook) in spieren afgevallen. Maar niet getreurd, die spieren komen wel.

Liefs,
Michelle

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: