Recepten Tussendoortjes

Recept | Pompoen-sinaasappelcake

Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, ben ik de laatste tijd meer nieuwe recepten aan het uitproberen. Onlangs vond ik in een oude Allerhande dit heerlijke recept van pompoen-sinaasappelcake. Het past perfect bij deze tijd van het jaar. Ik ben geen fan van pompoen maar je proeft het niet. En de smaakcombinatie van de sinaasappel en de speculaaskruiden is precies goed. Na een aantal dagen is de cake nog steeds superlekker en niet droog.

Ingrediënten:

  • een halve pompoen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl kruidenmix koek en speculaas of kaneel
  • 1 mespunt zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 125 gram crème fraîche
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • cakevorm van 30 cm, ingevet
  • keukenmachine of handmixer
  • satéprikker

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 minuten gaar. Giet af en laat uitlekken.
  2. Meng de boter, kruidenmix, de sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en de suiker in de keukenmachine of met de handmixer. Voeg een voor een de eieren en de crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor.
  3. Bestuif de binnenkant van de cakevorm met meel. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in circa 45 minuten gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 minuten op gaarheid. Steek een satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  4. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Snijdt de cake in plakken en serveer.

In het oorspronkelijke recept wordt het sap van de sinaasappel verwarmt met 100 gram kristalsuiker om daarna als een siroop over de cake te schenken. Ik vond de cake zelf al zoet genoeg en heb dit dus niet gedaan. Ook ben ik het bakpoeder vergeten toe te voegen, maar door het zelfrijzend bakmeel is de cake toch genoeg gerezen.

Ik heb de cake door meerdere personen laten proeven en iedereen was blij verrast. Echt een topper, deze pompoen-sinaasappelcake!

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.