Recepten Tussendoortjes

Recept | De lekkerste chocoladetaart

IMG_6185

Deze heerlijke taart maak ik elk jaar als ik jarig ben. Vorige week was het dus weer zover. En omdat ie gewoon super lekker is, wil ik het recept (uit het kookboek ‘Feest’ van Nigella Lawson) graag met jullie delen.

Ingrediënten voor de taart:
200 gram bloem
200 gram witte basterd suiker
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel zuiveringszout (verkrijgbaar bij een drogist)
40 gram cacoa poeder
175 gram zachte ongezouten roomboter
2 grote eieren
2 theelepels vanille aroma
150 ml zure room

Ingrediënten voor het glazuur:
75 gram ongezouten roomboter
175 gram pure chocolade (in kleine stukken gebroken)
300 gram poedersuiker
1 eetlepel golden syrup (o.a. te koop bij de grotere AH)
125 ml zure room
1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
2. Verwarm de oven voor op 180°C en vet twee springvormen van 20 cm in met boter.
3. Mix de bloem, basterdsuiker, bakpoeder en zuiveringszout in een grote kom en klop er de zachte boter doorheen. Meng in een andere kom de cacoa, zure room, vanille en eieren. Meng vervolgens het cacoa-mengsel door het boter-mengsel.
4. Verdeel het beslag over de twee ingevette springvormen en bak in 30 minuten gaar.
5. Laat de taarten ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakblikken alvorens deze op een rooster te storten. Maak je geen zorgen over scheuren in de bovenkant van de taarten. Met het glazuur worden deze straks gecamoufleerd.
6. Voor het glazuur smelt je de boter met de pure chocolade au bain marie. Als alles gesmolten is laat je het mengsel een beetje afkoelen.
7. Zeef in een andere kom de poedersuiker.
8. Voeg de golden syrup toe aan het afgekoelde chocolademengsel. Daarna de zure room en vanille. Als dit gemengd is kan de gezeefde poedersuiker erbij. Mix dit tot een geheel.
9. Is het glazuur te stijf dan voeg je een beetje gekookt water toe, is het glazuur te vloeibaar dan voeg je nog wat gezeefde poedersuiker toe. Het glazuur moet in ieder geval smeerbaar zijn.
10. Kies een taartstandaard of bord om de taart mee op te dienen. Knip vervolgens 4 repen bakpapier die je in een vierkant op de taartstandaard/bord legt (dit voorkomt dat de taartstandaard of het bord vies wordt van het glazuur). Leg dan één van de taarten op het vierkant van bakpapier.
11. Smeer ongeveer een derde van het glazuur in het midden van de taart met een mes of spatel. Zet vervolgens de tweede taart erop (met de bovenkant naar boven) en duw het een beetje aan.
12. Nog een derde van het glazuur kan bovenop de tweede taart uitgesmeerd worden. Met het overgebleven glazuur kunnen de zijkanten bedekt worden. Als al het glazuur op de taart zit en het glazuur na een paar minuten stevig genoeg aanvoelt, kunnen de repen bakpapier weggehaald worden.
13. Eventueel kan de chocoladetaart nog versiert worden met suikerbloemen of andere taartdecoratie.

Eet smakelijk! (en bovenal, geniet :-))

Liefs,
Michelle

4 thoughts on “Recept | De lekkerste chocoladetaart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.