In de winter eet ik graag erwtensoep. Maar helaas bevat erwtensoep altijd veel caloriën. Nu vond ik laatst op het blog I Love Health een gezond en vegetarisch recept van erwtensoep. Vorig weekend heb ik dit recept uitgeprobeerd. Het is een heerlijk en gemakkelijk te maken soep met een beetje pit door de cayenne peper (ik heb in mijn recept iets te veel water gebruikt waardoor de soep wat dunner in geworden en ik heb het helemaal glad gepureerd met de staafmixer maar dat hoeft uiteraard niet). Het is gezond en vezelrijk en lekker als lunch of diner met een sneetje brood.
Ingrediënten (voor 6 porties, 292 kcal per portie):
1 winterpeen
1 ui
1 prei
500 gram spliterwten
1/3 knolselderij
2 liter water
1 tl cayenne peper
1 tl kerrie poeder
1 eetlepel gedroogde bieslook
2 takjes verse bladpeterselie
1 laurierblad
Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
1. Breng 2 liter water, samen met de spliterwten en het laurierblad aan de kook in een grote pan. Kook zachtjes door gedurende 30 minuten.
2. Snijd ondertussen de groentes in kleine blokjes. Snijd ook de peterselie fijn.
3. Voeg de gesneden groentes na een half uur toe aan de spliterwten in de grote pan. Breng op smaak met alle kruiden: cayenne peper, kerrie poeder en bieslook.
4. Laat dit geheel 45 minuten zachtjes koken. Proef als het bijna klaar is en voeg indien nodig peper en zout toe.
5. Je kookt de erwtensoep al bijna helemaal fijn, maar het kan geen kwaad er nog even een staafmixer door te halen om het wat fijner te maken. Verwijder wel het laurierblad uit de pan, voordat je dit doet. Het kan ook met een blender, maar zorg dan wel dat je erwtensoep is afgekoeld.
Eet smakelijk!
Liefs,
Michelle
1 thought on “RECEPT | Vegetarische erwtensoep”