Persoonlijk

ZWANGER | De kraamweek

Onze prachtige dochter Linn is inmiddels bijna zeven weken oud. Maar ik wil nog even terugblikken op de bevalling en de kraamweek. 

Gebroken vliezen

Mijn bevalling kondigde zich aan met gebroken vliezen op woensdagavond 21 november 2018. En niet een klein beetje maar zoiets wat je in films altijd ziet. Die nacht heb ik hierdoor vrijwel niet geslapen. Van weeën was nog geen sprake. Wel voelde ik menstruatie-achtige krampen. 

De volgende ochtend kwam de verloskundige kijken hoe het met me ging. De weeën waren nog steeds niet begonnen en ik begon hem een beetje te knijpen. Want als de kleine niet geboren werd binnen 24 uur nadat de vliezen waren gebroken, dan zou ik worden overgedragen aan het ziekenhuis en mocht de verloskundige de bevalling niet meer doen.

Maar na een warme douche begonnen om 11:00 uur die ochtend de weeën. Daarna ging het allemaal heel snel. Om 15:30 uur was ik in het ziekenhuis en om 18:00 uur is onze lieve Linn geboren. Drie uur later mochten we al naar huis. 

Herstel

Essentieel in de kraamweek (en de weken daarna) is herstel. Ik mocht de eerste vier dagen vrijwel niet traplopen. In eerste instantie vond ik dat maar vreemd. Want ik voelde me best oké. Maar al snel kwam ik erachter dat daar een reden voor was. Een zwangerschap en bevalling zijn een aanslag op je lichaam. Ook heeft de bevalling een inwendige wond achtergelaten. Los daarvan was mijn conditie ver te zoeken (hoewel die al niet best meer was tijdens de zwangerschap). Na deze vier dagen waagde ik me aan wat frisse lucht. Dat was heerlijk! Maar alleen al de straat op en af en ik was bekaf. Ik moet mijn lichaam de tijd geven om te herstellen.

Ode aan de kraamhulp

Ik ben dankbaar voor de steun van mijn man tijdens mijn zwangerschap, de bevalling en daarna. Zonder hem had ik dit niet gekund. Maar wie ik ook heel erg dankbaar ben is de kraamhulp. Wat een prachtige vrouw. Ze zorgde ervoor dat ik mijn rust nam en gezond at. Ze hielp in het huishouden (volgens mij is ons huis nog nooit zo schoon geweest… ). Ze was ontzettend lief voor Linn en we hadden fijne gesprekken. Ze zal dit niet lezen maar bij deze in het algemeen bedankt voor het werk dat jullie met dit beroep verrichten.

Linn groeit goed en ik ben weer bijna de oude. Het nieuwe leven is even wennen. Het is vooral zoeken naar een nieuw ritme. Maar ik vertrouw erop dat dat uiteindelijk wel goed komt.

Liefs, Michelle

1 thought on “ZWANGER | De kraamweek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.