Avondeten Bakrecepten Recepten

Vegetarische quiche van filodeeg met prei en champignons

Volgens mij heb ik al aardig wat quiche recepten gedeeld door de jaren heen. Maar dit is het eerste recept van een quiche van filodeeg. Filodeeg is een gezondere switch voor bladerdeeg. Ideaal als je net als ik graag quiche eet, maar niet meteen een calorie bom wilt eten. In dit recept gebruik ik ook voor het eerst vegetarische spekjes. Voel je vrij om in de quiche te doen wat jij lekker vindt. Voor de haver fraîche kun je ook gewone crème fraîche gebruiken. Wij eten quiche meestal als avondeten maar als lunch is het ook heerlijk. Of maak het eens als hapje voor een picknick.

Ingrediënten (voor drie personen)

  • filodeeg (minimaal 3 vellen)
  • olijfolie
  • 5 eieren
  • 120 gram haver fraîche
  • 75 gram geraspte 30+ kaas
  • 1 prei, in halve ringen gesneden
  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • vegetarische spekjes (deze van Vivera zijn lekker)
  • peper
  • tijm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het filodeeg ontdooien tussen twee vochtige theedoeken. Doe je dit niet, dan scheurt het heel snel.
  2. Leg een plak filodeeg op een snijplank en besmeer met een beetje olijfolie. Leg er een nieuwe plak filodeeg op. Herhaal dit totdat je de gewenste dikte van je deeg hebt. Ik raad je aan om minimaal 3 vellen filodeeg te gebruiken. Leg het deeg vervolgens in een ingevette quichevorm en druk een beetje aan zodat het goed aansluit in de quichevorm.
  3. Bak in een koekenpan met een beetje olijfolie de vegetarische spekjes even aan. Voeg daarna de gesneden prei en de champignons toe en bak dit totdat de groenten gaar zijn. Haal de pan van het vuur en laat het groenten mengsel een beetje afkoelen.
  4. Meng ondertussen de eieren met de haver fraîche. Roer er 50 gram geraspte kaas doorheen en breng op smaak met peper en tijm.
  5. Schep het groenten mengsel in de quichevorm op het filodeeg. Giet dan het eimengsel erop. Strooi als laatste de resterende geraspte kaas eroverheen. Klap de uitstekende hoeken van het filodeeg naar binnen.
  6. Bak de quiche minimaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 30 minuten met een satéprikker of de quiche gaar is.

Serveer deze quiche van filodeeg met een groene salade. Ga je liever voor een quiche met vlees? Vervang dan de vegetarische spekjes voor echte spekjes of maak deze simpele quiche eens.

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.