Als Limburger ben ik gek op vlaai. De kruimelvlaaien met fruit vind ik erg lekker. En dan vooral de kruimels ;-). Dus ik ging op zoek naar een recept waarvan de bodem ook gemaakt is van kruimeldeeg. In een oud ‘Koken & Genieten‘ tijdschrift vond ik een recept. Ik heb het naar mijn wensen aangepast en het resultaat is perfect! Hieronder het recept van de abrikozen-kruimelkoek. Mocht je geen taartvorm in huis hebben: een kleine bakplaat is ook prima. Dan kun je de koek in vierkante stukken snijden. Gebruik je een grote bakplaat, dan zou ik het recept verdubbelen.
Ingrediënten (circa 10 stukken)
- 250 gram ongezouten roomboter
- 500 gram abrikozen uit blik, in stukjes gesneden (verse abrikozen kunnen ook)
- 375 gram bloem
- 150 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gram abrikozenjam
- snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor (elektrische oven: 200 graden / heteluchtoven: 175 graden).
- Vet een taartvorm van 28 cm in. Laat de abrikozen uitlekken. Smelt de roomboter op een laag vuur en laat afkoelen.
- Meng de bloem, de suiker, de vanillesuiker en een snufje zout in een kom. Giet er de vloeibare lauwwarme boter geleidelijk bij.
- Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een kruimeldeeg. Verdeel ruim de helft van het kruimeldeeg als bodem over de vlaaivorm en druk de kruimels met de hand aan.
- Verdeel de abrikozenjam over de kruimelbodem. Verdeel daarna de abrikozen erover. Strooi de rest van het kruimeldeeg over de abrikozen door de kruimels fijn te wrijven tussen de vingers. Als het deeg te veel plak kun je er een beetje bloem overheen strooien.
- Bak de abrikozen-kruimelkoek ongeveer 30 minuten in de oven. Laat de koek afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Ik serveer de abrikozen-kruimelkoek gewoon zoals ie is. Mocht je ervan houden, dan kun je er slagroom bij serveren. Enjoy!
Liefs, Michelle